Wykonanie
Duszona
karkówka w pomidorach to nasza propozycja na bardzo proste, a zarazem smaczne danie. To jedno z naszych ulubionych dań
mięsnych. Dodatek
pomidorów z nutką
czosnku sprawia, że
karkówka nabiera specyficznego smaku. Tak przyrządzoną
karkówkę podajemy tylko i wyłącznie z
białym pieczywem, które najlepiej zbiera pozostały sos z talerza. Na zdjęciu chrupiące bułeczki pszenne. Przepis na bułeczki tutaj.Danie dla 2 osób:4 plastry
karkówki o grubości 1,5 -2 cm2 puszki
pomidorów krojonych (najlepiej Pelati)2-3 ząbki
czosnkusólpieprzolejtymianek (opcjonalnie)Przygotowanie:Plastry
karkówki myjemy, osuszamy i lekko rozbijamy ręką. Następnie oprószamy
solą i
pieprzemNa patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
mięso z każdej strony przez około 10-15 minut, aż z
karkówki wytopi się tłuszcz, a
potem odparuje z patelni
Pomidory z puszki przekładamy do
mięsaDo
pomidorów dodajemy pokrojony w plasterki
czosnek oraz przyprawiamy
solą i
pieprzemPrzykrywamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 30 minut). Jeśli
sosu jest zbyt dużo, zdejmujemy pokrywkę i w ten sposób odparowujemy nadmiar sosuPodajemy z
białym pieczywem. Idealnie smakuje podane również z czerwonym
wytrawnym winem.Smacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u