Wykonanie
Zebrało mnie na trufelkowanie :). Kolejne nie mogły być z innych
orzechów, jak z laskowych, uwielbiamy ich wszelkie połączenia z
czekoladą. I się nie myliłam, są wyśmienite, smakują jak 'wypasiona' wersja nutelli i nie mogą się znudzić ... Polecam :)Składniki na około 35 trufelków:pół szklanki nutellipół szklanki podpieczonych, zmielonych
orzechów laskowych (wystudzonych)pół szklanki podpieczonych posiekanych
orzechów laskowych (wystudzonych)pół szklanki
mleka słodzonego skondensowanego2 łyżki
masła, bardzo miękkiego120 g gorzkiej (lub pół na pół z
mleczną)
czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej1 łyżka
likieru orzechowego Frangelico (niekoniecznie, można dać 1 łyżkę
wódki)Ponadto:150 g
czekolady gorzkiej do obtoczenia, roztopionej w kąpieli
wodnejWszystkie składniki na
trufelki wymieszać dokładnie w naczyniu. Włożyć do lodówki do stężenia. Jeśli masa po 4 h będzie nadal zbyt rzadka, można do niej wmieszać trochę więcej zmielonych
orzechów laskowych lub roztopionej
czekolady (choć masa po nocy w lodówce zastyga na kamień ;).Ze stężonej masy formować nieduże kulki, odstawić znów do lodówki do schłodzenia.Obtaczać w roztopionej
czekoladzie. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)*
trufelki już obtoczone w
czekoladzie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, jednak wtedy są dość miękkie w środku, polecam więc przechowywanie w lodówce (
trufelki na zdjęciach nie były z lodówki, więc widać, jakie są miękkie w środku)