Obowiązkowe w sezonie porzeczkowym! Najlepsze crumble z owocami, maślane, pięknie pachnące owocami lata. Przygotowanie to zaledwie kilka minut. Wspaniały deser na letnie dni :-).Składniki na kruszonkę:250 g mąki pszennej120 g cukru150 g masła, w temperaturze pokojowejNadzienie porzeczkowe:500 g czerwonej porzeczki130 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejW naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do zezłocenia kruszonki.Wyjąć, podawać ciepłą lub przestudzoną np. z gałką lodów waniliowych.Smacznego :-).