ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowe crumble

Porzeczkowe crumble

nazwa

Wykonanie

Obowiązkowe w sezonie porzeczkowym! Najlepsze crumble z owocami, maślane, pięknie pachnące owocami lata. Przygotowanie to zaledwie kilka minut. Wspaniały deser na letnie dni :-).
Składniki na kruszonkę:
250 g mąki pszennej
120 g cukru
150 g masła, w temperaturze pokojowej
Nadzienie porzeczkowe:
500 g czerwonej porzeczki
130 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na dno formy. Na górę posypać równomiernie kruszonkę.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut do zezłocenia kruszonki.
Wyjąć, podawać ciepłą lub przestudzoną np. z gałką lodów waniliowych.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/porzeczkowe-crumble