Wykonanie
W gorące dni ciężko przejść obok tej kawiarni obojętnie ;-). Nie jestem smakoszem
kawy, pijam tylko
cappuccino, ale frappuccino Starburcks'a bardzo mi smakuje. Frappuccino (którego nazwa została zastrzeżona dla Starbucks'a) jest zmrożoną
kawą z cukrem,
mlekiem (ja użyłam
lodów) i rozkruszonym
lodem, podawana z
bitą śmietaną. Taka
kawa ma gęstą konsystencję shake'a, pijemy ją przez rurkę, a
bitą śmietanę możemy wyjadać łyżeczką... W kawiarni można skosztować kilku rodzajów frappuccino, my z rodzicami rozsmakowaliśmy się w karmelowym i
czekoladowym. Mmm... pycha!! Oczywiście wersja homemade jest o wiele tańsza i nie gorsza od oryginalnej, o czym sami możecie się przekonać :-).Przepis na karmelowe frappuccino (na zdjęciu dolnym).Składniki na 3 szklanki 200 ml:
kawa: 4 łyżeczki
kawy instant zaparzone w pół szklanki
wody1,5 szklanki
lodów waniliowych2 szklanki
lodu5 łyżek dulce de leche (masa kajmakowa z puszki)*
Kawę zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub malakserem z resztą, aż składniki się połączą, a
lód pokruszy. Podawać natychmiast z
bitą śmietaną.Przepis na
czekoladowe frappuccino .Składniki na 3 szklanki 200 ml:
kawa: 4 łyżeczki
kawy instant zaparzone w pół szklanki
wody1,5 szklanki
lodów czekoladowych2 szklanki
lodu4 łyżki
czekolady w proszku
Kawę zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub malakserem z resztą składników, aż składniki się połączą, a
lód pokruszy. Podawać natychmiast z
bitą śmietaną.* Masę kajmakową można uzyskać gotując
mleko słodzone skondensowane w puszce przez 2 h (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie).Smacznego :-).