Wykonanie

Kiedy kilka dni temu słupek rtęci na termometrze za oknem przekroczył 20 stopni C, wiedziałam, że już nie ma na co czekać. Można kręcić domowe
lody! Wspaniałe
lody o smaku mojito - z
miętą ogrodową,
sokiem z
limonek i
likierem miętowym. Bez
jajek - to
lody przygotowane na
mleku skondensowanym słodzonym, jemu zawdzięczają słodki smak i aksamitną, kremową konsystencję. Bardzo polecam!Składniki na 1 litr
lodów:1,5 szklanki pełnego
mleka (1 szklanka = 250 ml)40 g świeżych listków
mięty (nie łodyżek)300 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 dużych
limonek3 łyżki
likieru miętowego (Creme the Menthe) lub białego
rumu*
Mleko i listki
mięty umieścić z blenderze kielichowym (można użyć zwykłego blendera) i zmiksować bardzo dokładnie, do połączenia się składników i dokładnego rozdrobnienia
mięty. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Przelać do naczynia, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez całą noc.Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do
lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki
lodu i
lody były bardziej puszyste. Zamrozić.*
Alkohol można pominąć.Smacznego :-).