Wykonanie

Dziś jest chyba najcieplejszy dzień w tym roku w Walii. Rano posiedzieliśmy w ogródku, a teraz się wręcz chowamy przed słońcem i ... chłodzimy
lodami. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ 12 godzin muszą spędzić w zamrażarce. Są mocno
kawowe, choć smakują również nie-kawoszom (ja
kawy nie
piję). Dodatek
chałwy osładza pysznie całość ... Polecam :)Składniki na lekko ponad 1 litr
lodów:1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (około 400 g)pół szklanki
mleka300 ml
śmietany kremówki1 łyżka
likieru kawowegopół łyżeczki
cynamonu3 płaskie łyżki
kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szklance
mleka1
chałwa o dowolnym smaku (100 g)Wszystkie składniki oprócz
chałwy zmiksować na gładką masę (można podgrzać, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć). Schłodzić w lodówce - składniki powinny być lodowato zimne.Wszystko przelać do maszyny do
lodów, dodać pokruszoną
chałwę i dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do
lodów.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki zmiksować, wymieszać z
chałwą i przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka
razy zamieszać w pojemniku łyżką, by nie wytworzyły się kryształki
lodu.Smacznego :)