ßßß Cookit - przepis na Lawendowe ciasteczka

Lawendowe ciasteczka

nazwa

Wykonanie

W tym roku posadziłam przed domem lawendę. Pięknie pachnie, pięknie wygląda i przyciąga pszczoły z całej okolicy. A skoro one mogą, i ja postanowiłam mieć z niej pożytek kulinarny :-). Ciastka powstały bardzo szybko, co jest ich dużym plusem. Są mocno maślane, z nutą cytryny i lawendy (lawenda nie dominuje - to dla tych, którzy wolą jej zapach np. w mydle ;-). Dodatkowo ta ich kruchość... naprawdę polecam!
Składniki:
210 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka suszonych kwiatków lawendy (lub 2 łyżki świeżych)
otarta skórka z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki połączyć i szybko zagnieść ręcznie (lub wyrobić w malakserze), podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek grubości około 3 - 3 , 5 cm, który owinąć szczelnie folią spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny (można trzymać w lodówce do 3 dni).
Schłodzone ciasto wyjąć, pokroić na 5 - 7 mm plasterki (jeśli będą trochę niekształtne, nie martwić się - podczas pieczenia kształt się wyrówna).
Piec około 12 - 14 minut w temperaturze 170ºC (zostawiać odległość pomiędzy ciastkami - powiększają się na boki). Studzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z bloga 'Happy home baking'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lawendowe-ciasteczka