Wykonanie
Poproszono mnie o zrobienie sernika, nic nadzwyczajnego, po prostu na święta żeby było coś fajnego. A najlepiej frużeliną
wiśniową albo
wiśniami w
galaretce, zależy co wyjdzie :)acha...Kupiłam przepisowy
twaróg i
wiśnie zaopatrzyłam się w kolejną wieeelką blachę oraz niestety napotkany na półce
szafran. i zrobiło się po serniku z
wiśniami.Powstał nowy, autorski ( chociaż jestem pewna że gdzieś jest )Składniki na sernik1 kg
twarogu mielonego - bardzo dobrego Piątnica albo Maluta w kostkach0,5 kg
mascarpone1/3 opakowania
szafranu ( wszedł mi w ręce Kamis)1/2 szkl.
cukru8 całych jaj1/2 szkl.
śmietanki kremówki1 duży
waniliowy budyńpół łyżeczki pasty waniliowej ( jak jest)Wszystko co powyżej należy zmiksować w kolejności dowolnej albo wszystko na raz, wlać do dużej prostokątnej blachy i piec w kąpieli
wodnejPo upieczeniu tradycyjnie wystudzić w uchylonym piekarniku.LEMON
CURDkażdy zna z MW. Zrobiłam jak podano w przepisie, ale z podwójnej porcji.Po wystudzeniu wymieszałam (mikserem) z 0,5 kg
mascarpone i małą
śmietanką 30% Zott. Cały krem wyłożyłam na środek sernika , rozprowadziłam łyżką (nieregularnie) po całym cieście i już.....a odchudzać się
będę PO ŚWIĘTACH, bo niestety musiałam próbować. I niestety jest równie dobre jak kaloryczne