Wykonanie
Przyrządy kuchenne:- miska,- mała miseczka (opcjonalnie),- tortownica lub blacha,- 2 rondle,- mikser (opcjonalnie),- 20 patyczków do lizaków (można też użyć drewnianych patyczków do
lodów lub nieco "skróconych" patyczków do szaszłyków),- szklanka (najlepiej o wąskiej podstawie),- folia spożywcza,- papier do pieczenia,- kawałek styropianu,- wykałaczkaSkładniki:- 400g ulubionego suchego ciasta (do misiów polecam jasne ciasto),- 200-210g
serka mascarpone,- ok. 350g
białej czekolady do obtoczenia (lub białe candy
meltsy + ok. łyżeczka
Planty),- czerwone candy
meltsy lub czerwony barwnik do
czekolady,- białe draże (łącznie ok. 60),- czarna posypka confetti lub trochę czarnego lukru plastycznego,- pospka w kształcie dużych czerwonych
serc,- czarny jadalny pisak lub kilka kostek ciemnej
czekoladyWykonanie:1) Przygotować trochę miejsca w zamrażalniku :)2) Ciasto pokruszyć do miski i wymieszać z
serkiem mascarpone - mikserem lub dłońmi.Można też najpierw "rozrobić"
mascarpone w osobnej misce mikserem, żeby było mniej sztywne.3) Ciasto ostrożnie zagnieść w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.4) Blachę/tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.5) Wyjąć ciasto; za pomocą łyżeczki lepić kulki (o średnicy ok. 3 cm) i układać na blasze.6) Włożyć znów do zamrażalnika na kolejne 15 min.7) Większy rondel wypełnić do połowy
wodą i postawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia.8)
Białą czekoladę posiekać na drobne kawałki i umieścić w mniejszym rondlu. Mniejsze naczynie ustawić nad większym (z gotującą się
wodą) i mieszać, aż
czekolada się rozpuści.Alternatywnie: białe cndy
meltsy rozpuścić w taki sam sposób, ale dodatkiem
Planty (ok. 1 łyżeczki - trzeba kontrolować na bieżąco konsystencję polewy).9) Wyciągnąć kulki z zamrażalnika.
Czekoladę przelać do szklanki.10) Każdej kulce przykleić za pomocą
czekolady dwie draże po bokach (jako uszy) i jedną pośrodku (jako ryjek :)). Kulki umieścić znowy do blachy i na kilka chwil włożyć do zamrażalnika, żeby
czekolada zastygła.
Potem blachę przełożyć do lodówki, żeby kulki były chłodne, ale nie zamarznięte.11) Wyciągać po kilka misiów na raz. Końcówki patyczków do lizaków moczyć w
czekoladzie i wtykać w kulki, nie dalej niż do ich połowy. Następnie od razu zanurzać głowę misia w szklance z
polewą czekoladową, bardzo ostrożnie, żeby nie odpadły uszy czy ryjek. Nadmiar polewy strzepywać trzymając w jednej ręce
cake popsa nad szklanką z
czekoladą, a drugą ręką lekko uderzać nadgarstek z
cake popsem. Mocować niedźwiadki na bloczku styropianowym. Powtórzyć tak ze wszystkimi misiami.12) Gdy misie całkowicie wyschną, za pomocą wykałaczki nałożyć odrobinkę
białej czekolady na czubek ryjka i przymocować do niego czarne confetti (lub spłaszczoną, czarną, malutką kulkę czarnego lukru plastycznego).13) Następnie resztę
czekolady zafarbować czerwonym barwnikiem do
czekolady lub rozpuścić w kąpieli
wodnej lub mikrofalówce garść czerwonych candy
meltsów z odrobiną
Planty.14) Uwaga :) Teraz będziemy robić "szaliczki". Ostrożnie wykręcać po kolei z misiów patyczki, łapać za głowę misia i zanurzać w czerwonej
czekoladzie sam spód głowy. Następnie od razu zanurzać końcówkę patyczka w czerwonej
czekoladzie i z powrotem wsunąć w poprzednie jego miejsce (czasem chwilę zajmie odnalezienie dziurki po patyczku, ale bez stresu ;)). Delikatnie strzepać nadmiar polewy.15) Przykleić czerwone serduszko z
boku szaliczka (jako "supełek") i włożyć do styropianu.Powtórzyć tak z każdym misiem osobno.16) Na koniec
pisakiem spożywczym (lub wykałaczką i rozpuszczoną ciemną
czekoladą) namalować misiom oczy i uśmiech. :)Uff :)Gotowe
cake popsy trzymamy w chłodzie.Smacznego!