ßßß Cookit - przepis na Zupa z wiosennej rzodkiewki

Zupa z wiosennej rzodkiewki

nazwa

Wykonanie

Wiosenna rzodkiewka, której walory możecie wykorzystać w całości. Liście rzodkiewki o delikatnie pikantnym smaku nie wymagają dodatku skomplikowanych składników lub przypraw i dają naprawdę ciekawy efekt w postaci zupy.
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
300 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
50 g pora
sól
pieprz
śmietana 30% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki odciąć, pozostawiając na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać w misce zimną wodą. W małym garnuszku zagotować wodę, włożyć 9 rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas gotowania rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane rzodkiewki zalać zimną wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać.
Wywar z jarzyn doprowadzić do delikatnego wrzenia. W tym czasie liście rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki por, a po 5 minutach włożyć liście rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.
Na talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych następnie bulw rzodkiewek. Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz. (na zdjęciach nasza zupa jest nie zabielona)
,
Składnik główny:
rzodkiewka,
Składnik główny:
Zielono mi...,
Rodzaj dania:
Zupa,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/zupa-z-wiosennej-rzodkiewki