Wykonanie
Wiosenna
rzodkiewka, której walory możecie wykorzystać w całości. Liście
rzodkiewki o delikatnie pikantnym smaku nie wymagają dodatku skomplikowanych składników lub przypraw i dają naprawdę ciekawy efekt w postaci zupy.Składniki:2 pęczki
rzodkiewek300 ml
wywaru warzywnego lub drobiowego50 g
porasólpieprzśmietana 30% (opcjonalnie)Przygotowanie:Liście
rzodkiewki odciąć, pozostawiając na bulwach ogonki liści o długości około 0,5 cm. Liście przebrać i zalać w misce zimną
wodą. W małym garnuszku zagotować
wodę, włożyć 9
rzodkiewek z pozostawionymi ogonkami liści i gotować 10 minut. Podczas gotowania
rzodkiewki odbarwią się. Ugotowane
rzodkiewki zalać zimną
wodą, aby pozostały delikatnie chrupkie. Odbarwioną skórkę delikatnie zeskrobać.
Wywar z jarzyn doprowadzić do delikatnego wrzenia. W tym czasie liście
rzodkiewek dokładnie opłukać, oderwać zbyt długie ogonki. Włożyć pokrojony w kawałki
por, a po 5 minutach włożyć liście
rzodkiewek. Gotować kilka minut, a następnie zmiksować na gładko.Na talerz wylać gorącą zupę w ilości takiej, aby nie przykryła włożonych następnie bulw
rzodkiewek.
Śmietaną możemy udekorować zupę tuż przed podaniem, albo delikatnie zabielić nią zupę przed wyłożeniem na talerz. (na zdjęciach nasza zupa jest nie zabielona)


,Składnik główny:
rzodkiewka,Składnik główny:Zielono mi...,Rodzaj dania:Zupa,