Wykonanie
Niezwykle orzeźwiający i aromatyczny. Tylko na jeden kęs. Soczysty
seler naciowy w połączeniu z
orzechami i wybornym
serem będzie idealny na spotkanie koktajlowe, a także jako przekąska w ciągu dnia.Z podanej poniżej proporcji składników uzyskamy 10 małych przekąsek.Składniki:3
łodygi selera naciowego50 g
sera roquefort10 g miękkiego
masła10 g
orzechów włoskichPrzygotowanie:
Roquefoet ucieramy z miękkim
masłem na puszystą i gładką masę.
Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy lub trzemy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do masy
serowo-
maślanej, dokładnie mieszamy.
Seler naciowy myjemy, ukośnie odcinamy koniec od strony liści, a następnie obieramy z włókien od strony zewnętrznej. Czynność tą najlepiej wykonać obieraczką do warzyw lub
owoców. Kroimy ukośnie na kawałki długości około 4 cm. W razie potrzeby ścinamy spód, aby każdy kawałek równo i płasko leżał na talerzu.Masą
serowo-
orzechową napełniamy szprycę, najlepiej zaopatrzoną w końcówkę w kształcie gwiazdki. Szprycujemy każdy kawałek
selera, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy schłodzone.


,Składnik główny:
seler naciowy,Składnik główny:
ser pleśniowy,Składnik główny:
roquefort,Rodzaj dania:Przekąska,