Wykonanie
Krewetka w duecie ze speckiem. Aromatyczne smardze i pęczak. Niezapomniana fuzja smaków.Składniki na 4 porcje:8
krewetek surowych 16/204 plasterki specku150 g
kaszy jęczmiennej20 g suszonych smardzów1 mała
cebula100 g
masłanatka pietruszki2 gałązki
tymiankusólpieprzPrzygotowanie:Smardze namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu oczyścić dokładnie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Pęczak wypłukać, wsypać do posolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić.
Krewetki obrać ze skorupek (mrożone najpierw rozmrozić). 4
krewetki owinąć plastrem specku.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić
masło, dodać pokrojoną
cebulę, zeszklić, następnie dodać ugotowany pęczak, delikatnie przesmażyć. Osobno podgrzać na sklarowanym
maśle smardze.Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć na niej owinięte w speck
krewetki. W połowie smażenia dodać
krewetki nie zawinięte - te po usmażeniu pokroić w kawałki i wymieszać z pęczakiem i posiekaną
natką pietruszki.Na talerz wyłożyć porcję pęczaku z kawałkami
krewetek i
natką. Na wierzch ułożyć
krewetkę zawiniętą w speck. Dekorować podsmażonymi na
maśle smardzami i
tymiankiem.

,Składnik główny:
krewetki,Składnik główny:
kasza,Składnik główny:
grzyby,Składnik główny:smardze,Składnik główny:
krewetka,Składnik główny:pęczak,Rodzaj dania:Przekąska,
Ryby i owoce morza,