ßßß Cookit - przepis na Krewetka na ragoût z pęczaku i smardzów

Krewetka na ragoût z pęczaku i smardzów

nazwa

Wykonanie

Krewetka w duecie ze speckiem. Aromatyczne smardze i pęczak. Niezapomniana fuzja smaków.
Składniki na 4 porcje:
8 krewetek surowych 16/20
4 plasterki specku
150 g kaszy jęczmiennej
20 g suszonych smardzów
1 mała cebula
100 g masła
natka pietruszki
2 gałązki tymianku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Smardze namoczyć w zimnej wodzie. Po napęcznieniu oczyścić dokładnie, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Pęczak wypłukać, wsypać do posolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Krewetki obrać ze skorupek (mrożone najpierw rozmrozić). 4 krewetki owinąć plastrem specku.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić, następnie dodać ugotowany pęczak, delikatnie przesmażyć. Osobno podgrzać na sklarowanym maśle smardze.
Patelnię grillową rozgrzać i usmażyć na niej owinięte w speck krewetki. W połowie smażenia dodać krewetki nie zawinięte - te po usmażeniu pokroić w kawałki i wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki.
Na talerz wyłożyć porcję pęczaku z kawałkami krewetek i natką. Na wierzch ułożyć krewetkę zawiniętą w speck. Dekorować podsmażonymi na maśle smardzami i tymiankiem.
,
Składnik główny:
krewetki,
Składnik główny:
kasza,
Składnik główny:
grzyby,
Składnik główny:
smardze,
Składnik główny:
krewetka,
Składnik główny:
pęczak,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Ryby i owoce morza,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/krewetka-na-ragout-z-peczaku-i-smardzow