Wykonanie
Kozi ser należy do naszych ulubionych. Jest lekki i ma wyjątkowy smak. Tutaj w zapiekanej formie z lasagne,
orzeszkami pinoli i
parmezanem.Danie można zapiekać w małych ceramicznych naczyniach, każdą porcję osobno i bezpośrednio w nich podawać. Można również przygotować je w większej formie do zapiekania. Idealne na lunch, obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem
białego wina.Składniki na 4 osoby:około 12 plastrów - po 3 plastry
makaronu lasagne na osobę200 g
koziego sera100 ml
śmietany 30%50 g
parmezanugarść
orzeszków piniowych (pinoli)
sólpieprzPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Plastry
makaronu obgotowujemy w osolonym wrzątku. Muszą być al dente. Wyjmujemy łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie. Odsączamy i odkładamy.
Śmietanę wlewamy do rondelka i delikatnie doprowadzamy do wrzenia. Przypawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy część tartego
parmezanu i mieszamy.
Kozi ser kroimy na plasterki lub kruszymy w dłoniach. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną
śmietany, wykładamy plastrem
makaronu, warstwą
koziego sera, polewamy przyprawioną
śmietaną i posypujemy
parmezanem. Czynności od
makaronu po
parmezan powtarzamy do momentu wyczerpania składników lub osiągnięcia brzegu naczynia. Ostatnią warstwą ma być
makaron, który smarujemy
śmietaną i posypujemy
parmezanem.Naczynia wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut kontrolując, aby warstwa wierzchnia nie zapiekła się za bardzo. Przed podaniem posypujemy
orzechami pinoli.


