ßßß Cookit - przepis na Przekąska z ciecierzycy

Przekąska z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

No dobra, nie do końca czipsy, ale inna zdrowa przekąska. I dobra wiadomość: naprawdę smaczna, chrupiąca. Świetnie się sprawdza podczas wielogodzinnej nauki - przetestowane :) I jest sycąca, a to ważne by nie trzeba było ciągle myśleć o jedzeniu. Przepis z magazynu Rachael Ray "Everyday".
Składniki:
2 szklanki suchej ciecierzycy
marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 szklanka pistacji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano ugotować do miękkości. Dokładnie odsączyć z wody na durszlaku, wysypać na ściereczkę kuchenną [co ostatecznie wchłonie wilgoć]. Ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
Wymieszać wszystkie składniki marynaty w misce, dodać ciecierzycę i dokładnie wymieszać tak, by każde ziarno ciecierzycy pokryło się marynatą. Wyłożyć ciecierzycę na blasze do pieczenia z wyposażenia piekarnika.
Piec przez około 35-45 minut - ciecierzyca ma być chrupiąca. Ja po 40 minutach włączyłam termoobieg ustawiając temperaturę - 180 stopni C. Po 30 minutach pieczenia można dać pistacje do uprażenia.
Serwować po ostudzeniu, w temperaturze pokojowej.
***
Indeks glikemiczny ciecierzycy: 28 (niski IG)
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/02/czipsy-przyszy-z-ciecierzycy-do.html