Wykonanie

Ayran to orzeźwiający turecki
napój na bazie
jogurtu, podawany mocno schłodzony. Przepis stąd, lekko zmodyfikowany ze względu na to, iż nasz
jogurt naturalny jest mniej gęsty i mniej kremowy (i trzeba przyznać, ze ma o ok. połowę mniej kalorii niż np. bałkański - przynajmniej ten sprzedawany w Polsce).Składniki:200 ml
jogurtu naturalnego200 ml
wody mineralnej1 łyżeczka suszonej mięty/5 dużych listków świeżej
miętyewentualnie 3-4 łyżki
śmietany (np. 10%)
sólWykonanie:
Jogurt i
wodę dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem), dodać
miętę (jeśli jest świeża, także ją zblendować), posolić do smaku. Dla wzmocnienia smaku polecam dodać 3-4 płaskie łyżki
śmietany 10-12%.Dobrze schłodzić przed podaniem.