Wykonanie
Gotową
skórkę pomarańczową - ze sklepu, omijam szerokim łukiem, ma ona tyle wspólnego z aromatyczną, pachnącą
skórką pomarańczową domowej roboty ile
metka łososiowa z
łososiem. Przetestowałam dwa sposoby jej robienia. Jeden - zasypywanie skórek
cukrem i czekanie na nie kilka tygodni i drugi - z gotowaniem skórek w
syropie cukrowym. Moja recenzja: "przepis dla leniwych"
daje nieco bardziej aromatyczną skórkę, choć trwa to dłużej; drugi przepis z gotowaniem skórek w
syropie cukrowym to klasyka.
Będę używać obu, ten drugi w przypadku hurtowej produkcji - na przykład przed Świętami Bożego Narodzenia, pierwszy na co dzień. A dlaczego? Bo przed każdym zjedzeniem
pomarańczy można ją dokładnie wyszorować, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić i dołożyć do słoika, zasypując
cukrem. Przy użyciu zestera trwa to kilkanaście sekund. W ten sposób
skórka pomarańczowa nigdy nam się nie skończy. A czy Ty wyrzucasz skórki pomarańczy? :)Kandyzowana
skórka pomarańczowa - przepis dla leniwych, ale cierpliwychczas oczekiwania: kilka tygodniSkładniki:skórka obrana z
pomarańczy (dowolna ilość)
cukierWykonanie:
Pomarańcze wyszorować szczoteczką* i sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki - najlepiej zesterem. Nożem dokładnie usunąć jak najwięcej białego albedo, które jest gorzkie. Następnie skórki pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę.Ułożyć niezbyt grubą warstwę pokrojonej skórki w słoiczku i zasypać
cukrem dokładnie ugniatając. Ponownie wyłożyć warstwę ze skórki i znów przysypać
cukrem i tak dopóki starczy skórki. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa
cukru, może być nieco grubsza, niż poprzednie. Dokładnie ugnieść warstwy łyżeczką, zakręcić słoiczek i odstawić w ciemne miejsce.
Skórka pomarańczowa zmięknie i będzie gotowa do użytku po kilku tygodniach (w zależności od tego, jak grubo ją pokroiliśmy).
Cukier dodany do skórki rozpuści się, stworzy gęsty
syrop i będzie działał konserwująco.Można stopniowo dodawać kolejne porcje skórki pamiętając o tym, żeby zawsze na wierzchu była pierzynka z
cukru. Tak przyrządzona skórka wytrzymuje nawet kilka lat.UWAGI:nie zrobił mi się płynny
syrop z
cukru - podejrzewam, że to bardzo dokładne usunięcie albedo, które jest dość wilgotne, miało w tym swój udział. Mi to jednak nie przeszkadza, na jakość produktu też nie wpływa.
Przepis na
skórkę pomarańczową gotowaną w
syropie cukrowymSkładniki:1 szklanka
cukru1 szklanka
wodyskórki 2-3
pomarańczysok z połowy
cytrynyWykonanie:
Pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie szorując skórki szczoteczką*. Obieramy skórki z
pomarańczy. Zalewamy je
wodą i pozostawiamy do namoczenia przez około 24 godziny. W tym czasie 3-4
razy zmieniamy
wodę. Z namoczonych skórek odcinamy część albedo (białej, wewnętrznej części skórki). Pozbawiamy w ten sposób skórkę części goryczy. Skórki kroimy na cienkie paski lub w drobną kosteczkę. W garnku zagotowujemy
wodę z
cukrem, dodajemy skórki. Gotujemy całość na najmniejszym ogniu przez 1-1,5 godziny. Gotowe skórki są szkliste, a
syrop powinien odparować do 1/4 pierwotnej objętości. Dodajemy sok z połowy
cytryny, mieszamy i przelewamy całość do wyparzonych słoików.Do ciast dodajemy skórki odsączone z
syropu.
Syrop można wykorzystać do deserów, ponczu do nasączania ciast, sosu vinegrette.UWAGI do tego przepisu:
Syrop = zasada stosunku
cukru do
wody 1:1.
Syrop idealnie nasyca skórki. Pod sam koniec gotowania dodanie do
syropu soku z cytryny zapobiega krystalizacji i zcukrzaniu
syropu w czasie przechowywania. Tę samą metodą można przyrządzać
skórki z cytryny i
mandarynek. Lepiej wybierać
owoce o cienkiej skórce bez plam i przebarwień. Tak samo przyrządzamy całe plastry kandyzowanych
owoców cytrusowych. Po umyciu i osuszeniu kroimy je na 1/2 cm plastry i wkładamy do
syropu. Gotujemy je na wolnym ogniu do odparowania prawie całego
syropu. Trwa to trochę dłużej niż w przypadku skórek, gdyż plastry zawierają dużo soku.*to bardzo ważne,
pomarańcze bowiem zazwyczaj są pryskane i woskowane, zawierają też na sobie imazalil - środek przeciwgrzybiczy; najlepiej kupić
pomarańcze niepryskane (to trudne zadanie) albo dokładnie wymyć
pomarańcze szczoteczką pozbywając się chemiiBądź na bieżąco, polub stronę na fb