ßßß Cookit - przepis na Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki

nazwa

Wykonanie

Nie są to krówki jak ze sklepu - są lepsze! Na pewno nie mają kruchej otoczki :) Dla mnie to akurat zaleta, bo otrzymałam wspaniałe, ciągnące się cukierki o pysznym, waniliowym smaku. Są absolutnie grzechu [i swych kalorii] warte ! Specjaliści od domowych krówek mówią, że przy zbyt długim gotowaniu krówki będą kruche [nie sprawdziłam], więc lepiej gotować je krócej niż dłużej. Moje były bardzo, bardzo miękkie. Kroiłam je nożem maczanym w gorącej wodzie po schłodzeniu masy cukierkowej w zamrażarce. Jeśli wychodzą tak ciągnące jak moje, wystarczy je przechowywać w zamrażarce i wyjąć kilka minut przed spożyciem. Przepis z bloga Wegetarianki .
Składniki:
600 ml śmietanki kremowej o zawartości 30% tłuszczu
1 i 1/3 szklanki cukru
laska wanilii
wariacje: dla ciemniejszego koloru kakao, z migdałami, z makiem, z wiórkami itd.
Wykonanie:
Śmietankę i cukier wrzucić do garnka z grubym dnem, mieszać [garnek musi być kilkakrotnie większy niż jego zawartość - masa do pewnego momentu będzie sie podnosiła].
Laskę wanilii rozciąć i wydobyć ziarenka, wrzucić do gotującej się masy. Ustawić najmniejszy gaz jaki się da, uzbroić się w cierpliwość i gotować, co jakiś czas przemieszać.
Po około 10 -20 minutach, masa będzie trochę szalała podnosząc się, ale nie należy się tym zrażać, tylko pilnować garnka - by nic się nie przypalało, mieszać intensywnie. Masa potem się uspokoi, zacznie gęstnieć, po około 30 minutach gotowania zaczną wydobywać się z niej brązowe wiórki i to jest nasze "światełko w tunelu", zbliżamy się do finiszu. Gdy masa zacznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka - jest gotowa. Można łatwo sprawdzić kapiąc kropelkę na talerzyk, powinna od razu zastygnąć.
Masę przelać do formy - najlepiej uprzednio wyłożonej folią spożywczą. Odstawić na kilka godzin do stężenia. Jeśli masa będzie dość miękka po kilku godzinach, można przed pokrojeniem włożyć formę z masą do zamrażarki na około 30 minut.
P.S. W sumie gotowałam około godziny. Przechowywałam w zamrażarce i w lodówce, po tygodniu - będąc bez przykrycia - cukierki lekko wysuszyły się, przez co były z zewnątrz lekko kruche, w środku ciągnące.
____
Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/11/domowe-krowki-ciagutki.html