Wykonanie
Chleb z chrupiącą skórką, bardzo smaczny - zwłaszcza w dniu upieczenia, bezproblemowy - na kaloryferze rósł jak szalony. Żytnio-pszenny z widocznymi
otrębami - dzięki
mące razowej. Przepis Liski . Byłby jeszcze wyższy gdybym nie zapomniała obsypać
mąką bochenek gotowy do wyrastania przed włożeniem na durszlak [durszlaka używam w zastępstwie koszyka do wyrastania], bo trochę nie chciał wyjść ;) Jeśli chodzi o
chleb tzw. polski, to dużo bardziej zasmakował mi
chleb wg przepisu Tatter, który znajduje się tutaj .Składniki:200 ml ciepłej
wody*2 łyżeczki suchych
drożdży [dałam niecałe 2 łyżeczki
drożdży instant Dr. Oetker a]500 g gęstego zaczynu żytniego660 g
mąki pszennej chlebowej [min. 11g
białka]1 łyżka
soli morskiej [dałam
sól kamienną]Składniki na zaczyn :2 łyżki [czubate] zakwasu żytniego [zakwas dokarmiłam 12h wcześniej]200 g
mąki żytniej typ 2000270 g
wodyWykonanie:10-12h przed pieczeniem:Wymieszać wszystkie składniki zaczynu, zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10-12h.Wykonanie właściwe:W misce dokładnie wymieszać
drożdże z
mąką, dodawać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto - powinno
mieć elastyczną konsystencję. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej
wody lub
mąki.Z ciasta uformować kulę, posmarować ją delikatnie
olejem, włożyć do miski i zostawić na 1 godzinę, by odpoczęło.Następnie delikatnie je zagnieść [zagniotłam, trzykrotnie złożyłam metodą stretch&fold] i uformować podłużny lub okrągły bochenek. Bochenek dokładnie obtoczyć w
mące, by w trakcie wyrastania nie przywarł do koszyka.Koszyczek do wyrastania (lub durszlak) wysypać dokładnie
mąką, przełożyć do niego
chleb i odstawić do wyrośnięcia - bochenek powinien podwoić objętość. [ja zawsze wkładam durszlak do torby foliowej -
chleb nie wysycha] Zajmuje to zwykle 2-3 godziny. Jeśli rośnie wolniej, należy dać mu nieco więcej czasu.Piekarnik nagrzać do 230 st C. Jednym ruchem przełożyć bochenek na rozgrzaną blachę/kamień w piekarniku,
ostrym nożem [lub żyletką] zrobić 3-4 poprzeczne nacięcia i wstawić do piekarnika.Na dno piekarnika wsypać ok. 1/2 szklanki kostek
lodu lub ścianki piekarnika (nie grzałkę i żarówkę!) spryskać delikatnie
wodą. [ja włożyłam drugą blachę do pieczenia, będącą w wyposażeniu piekarnika - na najniższy poziom - i wlałam tam ok. pół szklanki
wody]Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i piec kolejne 20-30 minut - należy sprawdzić stopień zrumienienia
chleba. Jedne piekarniki pieką szybciej, inne wolniej. Jeśli
chleb jest upieczony - popukany od
spodu wydaje głuchy odgłos.Po upieczeniu wyjąć
chleb, położyć go na kuchenną kratkę, delikatnie spryskać
wodą, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostudzenia.Dopiero wtedy pokroić.*ilość
wody zależy od gęstości zakwasu, dlatego radzę dolewać ją stopniowo, ewentualnie zwiększając lub zmniejszając jej ilość____Przepis przygotowany w ramach akcji Gotujemy po polsku!, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl