ßßß
Składniki:25 g świeżych drożdżyłyżka cukru100 g margaryny lub masła100 ml słodkiej śmietankiszczypta soli0,5 kg mąki pszennejdodatkowo:jajkopowidła śliwkowe lub marmolada z pigwycukier perłowyMargarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej śmietankę. Podgrzewamy do temperatury 37 stopni.Do dużej miski kruszymy drożdże i zalewamy przygotowanym płynem. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady lub powideł i ciasno zwijamy, zaczynając od szerszego końca w kierunku wierzchołka.Układamy rogaliki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Następnie smarujemy wierzch każdego rogalika rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perłowym.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 8-10 minut, aż wierzch się przyrumieni.