ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

niedziela, 13 Październik 2013, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »
Rogaliki drożdżowe
Delikatne, puszyste rogaliki. Proste do przygotowania. Najlepsze jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka
Polecam!
Składniki:
25 g świeżych drożdży
łyżka cukru
100 g margaryny lub masła
100 ml słodkiej śmietanki
szczypta soli
0,5 kg mąki pszennej
dodatkowo:
jajko
powidła śliwkowe lub marmolada z pigwy
cukier perłowy
Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do niej śmietankę. Podgrzewamy do temperatury 37 stopni.
Do dużej miski kruszymy drożdże i zalewamy przygotowanym płynem. Dodajemy cukier. Mieszamy, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dosypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po upływie tego czasu ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady lub powideł i ciasno zwijamy, zaczynając od szerszego końca w kierunku wierzchołka.
Układamy rogaliki na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na pół godziny. Następnie smarujemy wierzch każdego rogalika rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem perłowym.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez około 8-10 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/rogaliki-drozdzowe