Wykonanie
poniedziałek, 12 Lipiec 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Przepis na ciasto zaczerpnęłam z lipcowej „Kuchni”. Zamiast
nektarynek dałam jednak
morele. Ciasto jest bardzo delikatne i naprawdę pyszne. Zniknęło w ekspresowym tempie.Polecam

Składniki:1 szklanka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli10 dag miękkiego
masłaniepełna szklanka
cukru2
jajkaokoło 6 średniej wielkości
morelitłuszcz do posmarowania formyłyżka
kaszy mannyRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Niedużą kwadratową foremkę lub tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy
masłem i wysypujemy
kaszą manną.
Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.
Masło miksujemy z
cukrem dodając po kolei
jajka. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Ciasto rozsmarowujemy w formie, na wierzchu układamy cząstki
moreli. Pieczemy około 40 minut, aż do suchego patyczka. Studzimy w formie, kroimy i ostrożnie wyjmujemy.