Wykonanie
Zrobiłam jeszcze jeden trunek z
żurawiną. Tym razem z nutą
wanilii, która pięknie komponuje się z aromatem
żurawiny ale i
cytrusów. Obiecałam sobie, że to będzie ostatnia
nalewka w tym roku bo barek już pęka w szwach. Ale to było jakiś miesiąc temu a od tamtej
pory znalazłam kolejne ciekawe pomysły na następne
nalewki. Tak więc końca nie widać...:)

Źródło: Kuchnia 10/2014Składniki:200 g świeżej
żurawiny200 g
cukru1
limonka1
laska wanilii750 ml
wódki 40%
Owoce umyć i ouszyć, nakłuć widelcem i przełożyć do dużego słoja. Sparzyć
limonkę,dokładnie obrać ze skórki. Wykroić fileciki z miąższu. Skórkę i fileciki z
limonki dodać do
żurawin i zasypać
cukrem. Na koniec dodać ziarenka wyskrobane z
laski wanilii. Zalać wszystko
wódką,, zakręcić
słój i odstawić na 5 tygodni. Codziennie potrząsać. Przecedzić i rozlać do butelek.Na zdrowie:)