Wykonanie
Kahlua to meksykański
likier o smaku
kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku.
Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto
mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania
tortów.
ŻródłoSkładniki:4 szklanki
wody2 szklanki
cukru1 łyżka melassy3 łyżki
kawy instant1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 3/4 szklanki
wódki1/2 szklanki
brandy (lub więcej
wódki)
Wodę, melassę,
kawę i
cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony
syrop zmieszać z
alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.Na zdrowie:)