Wykonanie
Dzisiaj w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia polecam danie kuchni podhalańskiej. Te łatwe i szybkie kluski początkowo były robione z surowych, tartych
ziemniaków z dodatkiem takiej ilości
mąki jaka weszła w ciasto ale dzisiaj, z braku czasu robi się je z
ziemniaków ugotowanych i takie
jadłam w górach. Kluski doskonale pasują do gulaszu z surówką ale można je również podać zwyczajnie okraszone np. skwareczkami. Polskie hałuski to słowackie haluszki, tyrolskie spatzle a nawet przypominają włoskie gnocci.

Składniki:3-4
ziemniakiszklanka
mąki1
jajkosólZiemniaki zetrzeć na tarce. Odlać
wodę, i dodać
jajko,
mąkę oraz
sól. Wyrobić dokładnie ciasto. Kluski wrzucać na gotującą się
wodę. Można je rwać palcami ale jest to bardzo trudne polecam więc łyżkę. Od momentu wypłynięcia klusków gotować 15 minut, w zależności od wielkości klusków.Smacznego:)