Wykonanie
Pierogi nadziewane smacznym farszem,
owocowym, mięsnym czy warzywnym i przyprawione aromatycznym sosem mogą stać się sukcesem każdego kto tylko się za nie weźmie. Trochę jest z nimi roboty ale jeśli farsz przygotujemy dzień wcześniej to wszystko idzie o wiele szybciej. Warto spróbować bo chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pierogów.Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni.
Składniki:2 szklanki
mąkipół szklanki gorącej
wody1 łyżeczka
soliMąke przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielką ilość gorącej
wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko dodając stopniowo taką ilość
wody, aby otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto podzielić na 4 części. Trzy częśći odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej
mąką stolnicy na cienki placek. Krążki wycinać z ciasta specjalną foremką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, starannie sklejać. Palcami uformować ładny grzebyk. Tak samo postępować z resztą ciasta. Zagotować
wodę z
solą. Na wrzątek delikatnie wkładać pierogi. Przykryć, poczekać, aż
woda ponownie się zagotuje. Zmniejszyć ogień, delikatnie zamieszać. Gdy pierogi wypłyną, gotować odkryte jeszcze przez 2-3 minuty.Smacznego:)