ßßß Cookit - przepis na Inne wódki typu bitters

Inne wódki typu bitters

nazwa

Wykonanie

Angostura
Charakterystyka – gorzka wódka- bitter moc 23,45 lub 48% barwa ciemnoczerwona; niezwykle aromatyczna przyprawa do napojów mieszanych i potraw, sprzedawana najczęściej w butelkach o pojemności 200ml; trudno do zastąpienia w barze, ale jedna buteleczka może wystarczyć na kilka lat, produkowana przez niezależna firmę angostura.
Produkcja: Angostura wyrabiana jest najprawdopodobniej na bazie rumu oraz nalewów i destylatów na rzadkie tropikalne zioła i korzenie m.in. korę drzewa chinowego i sandałowego, gencjanę, skórki gorzkich pomarańczy.
Mimo wielu dociekań na ten temat, są to jedyne domysły ponieważ oficjalne dane nie istnieją- recepturę zna jednocześnie tylko pięć osób na świecie, a jego orginał, sporządzony jeszcze przez Siegerta, spoczywa w skrytce w banku Barclay s w nowym Jorku. Pewne jest natomiast, iż Angostura nie zawiera- jak się błędnie sądzi- nalewu na korę drzewa angostury.
Podawanie: Angosturę wykorzystuje się do aromatyzowania napojów mieszanych, alkoholowych i bezalkoholowych oraz jako dodatek do potraw.
Angostura
Oranger Bitter-
Charakterystyka: jest to ekstrakt ze skórek pomarańczowych zmieszanych z ginem. Służy do aromatyzowania cocktaili.
Charakterystyka: Są to wódki gorzkie sporządzone z nalewów alkoholowych gorzkich substancji roślinnych, o barwie naturalnej, pochodzącej od użytych surowców, zawsze lekko podsłodzone. Działanie mają dietetyczno- żołądkowe i typowy charakter aperitifowi- digestifowy.
Światowe marki. Do najpopularniejszych w świecie wódek gorzkich należą między innymi:
- Amer Picon- 21% (fr) z gorzkich pomarańczy
- Campari Bitter- 25% (wł) chinowo ziołowa
- Black Balsam- 45% (lot) żeńszeniowo- ziołowo- korzenna
- Cynar – 18% (wł) karczochowa
- Suze- 20 % (szwajc) gencjanowy i inne
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/news/219