Wykonanie
AngosturaCharakterystyka – gorzka
wódka- bitter moc 23,45 lub 48% barwa ciemnoczerwona; niezwykle aromatyczna
przyprawa do
napojów mieszanych i potraw, sprzedawana najczęściej w butelkach o pojemności 200ml; trudno do zastąpienia w barze, ale jedna buteleczka może wystarczyć na kilka lat, produkowana przez niezależna firmę angostura.Produkcja: Angostura wyrabiana jest najprawdopodobniej na bazie
rumu oraz nalewów i destylatów na rzadkie tropikalne
zioła i korzenie m.in. korę drzewa chinowego i sandałowego, gencjanę, skórki gorzkich
pomarańczy.Mimo wielu dociekań na ten temat, są to jedyne domysły ponieważ oficjalne dane nie istnieją- recepturę zna jednocześnie tylko pięć osób na świecie, a jego orginał, sporządzony jeszcze przez Siegerta, spoczywa w skrytce w banku Barclay s w nowym Jorku. Pewne jest natomiast, iż Angostura nie zawiera- jak się błędnie sądzi- nalewu na korę drzewa angostury.Podawanie: Angosturę wykorzystuje się do aromatyzowania
napojów mieszanych,
alkoholowych i bezalkoholowych oraz jako dodatek do potraw.

AngosturaOranger Bitter-Charakterystyka: jest to ekstrakt ze
skórek pomarańczowych zmieszanych z
ginem. Służy do aromatyzowania cocktaili.Charakterystyka: Są to
wódki gorzkie sporządzone z nalewów
alkoholowych gorzkich substancji roślinnych, o barwie naturalnej, pochodzącej od użytych surowców, zawsze lekko podsłodzone. Działanie mają dietetyczno- żołądkowe i typowy charakter aperitifowi- digestifowy.Światowe
marki. Do najpopularniejszych w świecie
wódek gorzkich należą
między innymi:- Amer Picon- 21% (fr) z gorzkich
pomarańczy-
Campari Bitter- 25% (wł) chinowo
ziołowa- Black Balsam- 45% (lot) żeńszeniowo-
ziołowo- korzenna- Cynar – 18% (wł) karczochowa- Suze- 20 % (szwajc) gencjanowy i inne