ßßß Cookit - przepis na POLĘDWICZKI I MORELE Z GRILLA

POLĘDWICZKI I MORELE Z GRILLA

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty, szybki, smaczny i efektowny obiad!
Polędwiczki wieprzowe, a do nich, podane na ciepło grillowane połówki moreli wypełnione kremowym twarożkiem to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia :)
Uwaga:)
W związku z tym, że owoce zawierają fruktozę, czyli cukier, dania tego nie polecam na początkowym etapie odchudzania. (Patrz harmonogram diety .)
Składniki: (4 porcje)
2 średnie polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz
oliwa
4 morele, dojrzałe ale niezbyt miękkie
6-8 łyżeczek twarożku koziego
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa
Wykonanie:
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Odstawić do lodówki na 15-30 minut.
Morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki.
Polędwiczki kłaść na rozgrzany grill i piec około 6-12 minut z każdej strony. (Uwaga: Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości polędwiczek oraz stopnia wysmażenia jaki preferujemy.) Upieczone polędwiczki lekko się „skurczą” i „stwardnieją”.
Na 5 minut przed końcem pieczenia polędwiczek, obok mięsa ułożyć spryskane oliwą połówki moreli, przecięciem do dołu. Piec 2-4 minuty, obrócić, do każdej „łódeczki” nałożyć łyżeczkę twarożku i piec kolejne 2-3 minuty.
Upieczone polędwiczki ułożyć na półmisku i obłożyć dookoła morelami. Każdą morelkę udekorować listkami świeżego tymianku.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/07/04/poledwiczki-i-morele-z-grilla