Wykonanie
Bardzo prosty, szybki, smaczny i efektowny obiad!
Polędwiczki wieprzowe, a do nich, podane na ciepło grillowane połówki
moreli wypełnione
kremowym twarożkiem to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia :)Uwaga:)W związku z tym, że
owoce zawierają fruktozę, czyli
cukier, dania tego nie polecam na początkowym etapie odchudzania. (Patrz harmonogram diety .)Składniki: (4 porcje)2 średnie
polędwiczki wieprzowe
sól i
pieprzoliwa4
morele, dojrzałe ale niezbyt miękkie6-8 łyżeczek
twarożku koziegokilka gałązek świeżego
tymiankuoliwaWykonanie:
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć
solą,
pieprzem i posmarować
oliwą. Odstawić do lodówki na 15-30 minut.
Morele umyć, przepołowić i wyjąć pestki.
Polędwiczki kłaść na rozgrzany grill i piec około 6-12 minut z każdej strony. (Uwaga: Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości polędwiczek oraz stopnia wysmażenia jaki preferujemy.) Upieczone
polędwiczki lekko się „skurczą” i „stwardnieją”.Na 5 minut przed końcem pieczenia polędwiczek, obok
mięsa ułożyć spryskane
oliwą połówki
moreli, przecięciem do dołu. Piec 2-4 minuty, obrócić, do każdej „łódeczki” nałożyć łyżeczkę
twarożku i piec kolejne 2-3 minuty.Upieczone
polędwiczki ułożyć na półmisku i obłożyć dookoła
morelami. Każdą
morelkę udekorować listkami świeżego
tymianku.Smacznego :)