Wykonanie
Witajcie! Żeby nie było, że tylko ja coś robię to dzisiaj wstawiam przystawkę przyrządzoną przez Rafała. Zdecydowanie dla osób, które cenią sobie słono-kwaśne smaki.
Łosoś marynowany z
zielonym pieprzem sprawdzi się świetnie jako przekąska postawiona na
stole podczas większych uroczystości oraz przyjęć w tym również tych zakrapianych odrobiną
alkoholu... :)Składniki:1-1,5 kg świeżego filetu z
łososia1 l
soku z cytrynysól4 białe
cebulesłoik marynowanego
zielonego pieprzuolejCebulę kroimy w piórka. W celu sparzenia wrzucamy ją na lekko osolony wrzątek - odcedzamy i studzimy. Filet z
łososia kroimy na jak najcieńsze i duże płaty. Tak przygotowaną
rybę przekładamy do miski i zalewamy
sokiem z cytryny (
ryba musi pływać). Po upływie godziny należy sprawdzić czy
mięso ma taki sam sparzony (od
cytryny) kolor w środku co na zewnątrz. Jeżeli nie to należy delikatnie zamieszać i poczekać do uzyskania takiego efektu. Jeżeli tak to
łososia ostrożnie odcedzamy. W wiaderku lub misce układamy warstwowo: kilka płatów
łososia, a na to dużą szczyptę
soli i marynowany
pieprz zielony .... i tak aż do wyczerpania
łososia. Całość zalewamy
olejem roślinnym i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Tak przyrządzonego
łososia możemy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu do okresu 2 tygodni.Smacznego!