Wykonanie
Widziałam ostatnio kilka zup z pieczonej dyni. Postanowiłam sama spróbować, a że akurat miałam puszkę
mleka kokosowego, zrobiłam wersję
kokosową. Zupa szybka (nie licząc pieczenia, ale to możecie zawsze zrobić wieczorem), pyszna i dość sycąca.

Składniki:1 mała
dynia hokkaido1 puszka
mleczka kokosowego1 cm kawałek
imbiru1 łyżeczka
przyprawy curryuprażone
pestki dyni
Wykonanie:
Dynię myjemy dokładnie i kroimy w kostkę. Pieczemy w piekarniku przez około 20 minut, aż
dynia zmięknie. Kiedy lekko przestygnie zdejmujemy skórkę.
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy upieczoną
dynię, starty
imbir i
przyprawę. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy. Przelewamy na talerze i posypujemy uprażonymi pestkami.

