Wykonanie
Uwielbiam
mrożone truskawki. Ten przepis, w wersji bez
cytryny i z
cukrem, wykorzystuję też do zamrażania
truskawek na zimę.
Potem są jak znalazł do placuszków.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2011_slash_06_slash_Sorbet-truskawkowy/l/382014083.jpg)
Składniki:1 kg
truskawek5 łyżek
syropu z fiołków (ew.
miodu)sok z 1
cytrynyWykonanie:Umyte i odszypułkowane
truskawki miksujemy z
syropem. Dodajmy sok z całej
cytryny i ponownie miksujemy. Wlewamy do maszyny do
lodów. Jeśli nie mamy maszyny wlewamy do pojemnika.
Sorbet miksujemy przynajmniej co godzinę. Zamrażamy przez 6 godzin. Przed podaniem wyjmujemy, żeby
sorbet nieco odtajał.
![](/Data/Images/stokolorowkuchni.blox.pl\2011_slash_06_slash_Sorbet-truskawkowy/l/423598298.jpg)
/wydrukuj przepis/