Wykonanie
Córcia: - Mamo, a nazwałaś je poduszeczki?J: - Jeszcze nie, ale nazwę.
Synio: - Mamo, a wstawiłaś je już na bloga? Bo wiesz, te to musisz.J: - Jeszcze nie, ale skoro każesz to wstawię.No to wstawiam. W prawdzie miało ich tu nie być, ale skoro dzieci kazały, to wstawiam. No bo czy może być lepsza rekomendacja niż zadowolenie dzieci? Może :) Małżonek po zjedzeniu zapytał :"To kiedy otwieramy tę cukiernię?" :)

Składniki:mrożone
ciasto francuskiejabłkacukier cynamonowy1
jajkoew.
cynamon do posypaniaWykonanie:Ciasto rozmrażamy. Wykrawamy prostokąty, lub jeśli mamy ciasto w prostokątach to tak je zostawiamy.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Na środek każdego kawałka ciasta kładziemy po kawałku lub dwóch
jabłka (zależy od wielkości
jabłka) i posypujemy
cukrem cynamonowym. Ciasto smarujemy dookoła rozbełtanym
jajkiem, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Górną stronę powstałej "poduszeczki" nacinamy w 3 miejscach, smarujemy
jajkiem i posypujemy
cynamonem lub
cukrem cynamonowym (lub jednym i drugim). Pieczemy w 210 stopniach przez około 20 minut. Jemy po przestudzeniu, bo
jabłko w środku jest naprawdę gorące.

/wydrukuj przepis/