ßßß Cookit - przepis na Jogurty wegańskie z mleka roślinnego

Jogurty wegańskie z mleka roślinnego

nazwa

Wykonanie

Do zalecanych, przez Panią Bożenę Żak - Cyran, produktów fermentowanych należą także jogurty. Można je przyrządzać na bazie "mlek" roślinnych a zakwaszać statretem pochodzącym z jogurtu naturalnego krowiego, a w wersji wegańskiej starterem z zasuszonymi kulturami bakterii fermentacyjnych, które można było dawniej kupić na allegro lub sporadycznie w aptece.
Obecnie jednak już naprawdę łatwo jest kupić także jako starter jogurtu po prostu jogurt sojowy wegański (np. w Piotrze i Pawle, Auchan, Real) i wtedy dodać go do naszego mleka sojowego - wtedy dla wegan, lub dla osób uczulonych na białko zwierzęce nie ryzykuje się nawet najmnijeszej jego porcji, a dla wegan jest to o wiele prostsze niż buszowanie po aptekach w poszukiwaniu kapsułek bez otoczki żelatynowej...Jest to świetna opcja jogurtów dla osób z nietolerancją latozy, ale też może być pomocne w leczeniu skazy białkowej, ze względu na to, że białko roślinne jest tu przefermentowane, i przez to lżej strawne, łatwiej przyswajalne a bakterie jogurtowe pomagają chronić układ trawienny i florę jelitową, która i tak czesto jest już podrażniona alergią.
Wtedy robiąc jogurt sojowy, postępujemy tak samo jak w posie robienia domowego jogurtu, który robiłam z jogurtu na bazie mleka krowiego a opisałam opisałam tu klik . Każde następne porcje możemy tworzyć używając jako startera już naszego "domowego" jogurtu i nie musimy niczego wiecej kupować.
ps. na fotce jest jogurt niewegański !!!
Źródło:http://wegefotokuchnia.blox.pl/2012/03/Jogurty-weganskie-z-mleka-roslinnego.html