Wykonanie
Do zalecanych, przez
Panią Bożenę Żak - Cyran, produktów fermentowanych należą także
jogurty. Można je przyrządzać na bazie "
mlek" roślinnych a zakwaszać statretem pochodzącym z
jogurtu naturalnego krowiego, a w wersji wegańskiej starterem z zasuszonymi kulturami bakterii fermentacyjnych, które można było dawniej kupić na allegro lub sporadycznie w aptece.Obecnie jednak już naprawdę łatwo jest kupić także jako starter
jogurtu po prostu
jogurt sojowy wegański (np. w Piotrze i Pawle, Auchan, Real) i wtedy dodać go do naszego
mleka sojowego - wtedy dla wegan, lub dla osób uczulonych na
białko zwierzęce nie ryzykuje się nawet najmnijeszej jego porcji, a dla wegan jest to o wiele prostsze niż buszowanie po aptekach w poszukiwaniu kapsułek bez otoczki żelatynowej...Jest to świetna opcja
jogurtów dla osób z nietolerancją latozy, ale też może być pomocne w leczeniu skazy
białkowej, ze względu na to, że
białko roślinne jest tu przefermentowane, i przez to lżej strawne, łatwiej przyswajalne a bakterie
jogurtowe pomagają chronić układ trawienny i
florę jelitową, która i tak czesto jest już podrażniona alergią.Wtedy robiąc
jogurt sojowy, postępujemy tak samo jak w posie robienia domowego
jogurtu, który robiłam z
jogurtu na bazie
mleka krowiego a opisałam opisałam tu klik . Każde następne porcje możemy tworzyć używając jako startera już naszego "domowego"
jogurtu i nie musimy niczego wiecej kupować.
ps. na fotce jest
jogurt niewegański !!!