ßßß Cookit - przepis na Ciasto "Lion"

Ciasto "Lion"

nazwa

Wykonanie

Oj narobiło mi się zaległości... Czasu jak na lekarstwo ostatnio :) Wpisy robię "na raty" znajdując kilkanaście minut codziennie wolnego :) I tak po kilku dniach składania w całość wrzucam dzisiejszy post :) Wiem że czekaliście na to ciasto :) Robi się błyskawicznie, nie wymaga pieczenia ale za to wymaga silnej woli by nie sięgać po kolejny kawałek :) To ciasto to istna bomba kaloryczna, ale zapewniam że od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką "pychotkę" ;) Przepis znalazłam na blogu Zjem to i bardzo Wam polecam :)
Składniki:
ok. 54 szt herbatników maślanych
400g masy kajmakowej
3 szt batonów lion w mlecznej czekoladzie
750g serka mascarpone
4 łyżki + 2 łyżeczki cukru pudru
500g +150g śmietany kremówki 36%
50g tartej deserowej czekolady do posypania
Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie ułożyć warstwę herbatników (u mnie wyszło trzy rzędy po 6 sztuk). Na nich rozsmarować masę kajmakową i przykryć kolejną warstwą herbatników.
150g śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami cukru pudru. Dodać do lekko zmiksowanego serka mascarpone i dokładnie, ale krótko zmiksować. Do masy wmieszać pokrojone w kostkę batoniki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą herbatników.
500g śmietany ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Gotową wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch posypać tartą gorzką lub deserową czekoladą. Schłodzić w lodówce przez noc. (Jeśli korzystacie ze śmietany 30% konieczne będzie dodanie śmietan fixów).
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/01/ciasto-lion.html