Wykonanie

Wykonanie tęczowej
galaretki jest banalnie proste i nie wymaga większej filozofii. Raz już się pojawił podobny przepis na blogu tutaj (klik). Wówczas jednak korzystałam z
mleka skondensowanego, a kolejne warstwy kolorystyczne były mieszane podwójnie. Dzisiaj uproszczona wersja ze
śmietana kremówką. Przepis znaleziony na Domowe wypieki . Polecam baaardzo :)Składniki:150 ml
śmietany kremówki 30-36%Formę prostokątną o wymiarach 20x24 wyłożyć folią. Najlepiej się do tego nada spożywcza przeźroczysta folia.
Galaretki: fioletową, zieloną i
pomarańczową rozpuszczamy w
trzech osobnych naczyniach zalewając każdą 250 ml wrzątku.
Galaretki: niebieską, żółtą i czerwoną zalewamy 200 ml wrzątku, a następnie do każdej z nich dodajemy po 50 ml
śmietany kremówki. Dobrze wymieszać.Kolejne warstwy wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniej, i tak... Zaczynamy od fioletowej, następnie niebieska śmietanowa, zielona, żółta śmietanowa, pomarańczowa a na koniec czerwona śmietanowa.Gdy całość dobrze stężeje przystępujemy do wyjęcia. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia a następnie deską i energicznie odwracamy. Zdejmujemy delikatnie folię przeźroczystą i spód znów przykrywamy papierem do pieczenia i drugą deską. Ponownie odwracamy. Warstwa fioletowa
winna znajdować się na dole, a czerwona na górze.
Galaretkę kroimy w kostkę. Smacznego :)

