Wykonanie
Mleczko kokosowe weszło na stałe do mojej kuchni już jakiś czas temu... Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup kremów do ciast czy deserów... Uwielbiam tez
kawę z jego dodatkiem...
Mleczka kokosowe są dostępne bez większych problemów w większości sklepów jednak polecam spróbować zrobić je samodzielnie. Jest dużo lepsze a i cena wypada dużo korzystniej. W sklepie za 400ml trzeba zapłacić w okolicach 5 zł Cena 1 litra domowego mleczka koksowego waha się 2-4 zł w zależności od rodzaju użytych wiórków..... No jest różnica ;)Przepis znaleziony na stronie Olga Smile. Polecam bardzo :)Składniki:200g
wiórków kokosowych1200 ml przegotowanej lub
mineralnej wodywykonanie tradycyjne:Wiórki zalać przegotowaną lub
mineralną wodą i odstawić na noc. Rano podgrzewać do osiągnięcia temp w okolicach 60 stopni (mocno ciepłe i parzy ;)) Następnie miksujemy całość blenderem kilka minut. Sitko wykładamy gazą lub pielucha tetrową i bardzo mocno odciskamy cały płyn do garnka. Przelewamy do buteleczki i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się płynu jest normalnym zjawiskiem. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką.wykonanie thermomix:Do naczynia wsypać wiórki i zalać przegotowaną lub
mineralną wodą i odstawić na noc. Rano podgrzewać 5 min/60 st./obr.2 Następnie miksujemy całość obr.10./40s Sitko wykładamy gazą lub pielucha tetrową i bardzo mocno odciskamy cały płyn do garnka. Przelewamy do buteleczki i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się płynu jest normalnym zjawiskiem. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką.