Wykonanie
Do stworzenia takiego
tortu niezbędne
będa tylki dekoratorskie oraz oczywiście lalka Barbie :) Ja mam swoją jedną "roboczą", którą przystosowałam jako dekorację. (lalka ma odpięte nogi ;) ) Można też zrobić tort używając całej lalki ale należy pamiętać, że suknia (czyli biszkopt+masa) musi
mieć długość taką jak ma lalka od pasa w dół :) Jeśli robimy tort używając całej lalki należy dokładnie zabezpieczyć jej nogi folią spożywczą, a jako formy użyć np babki z kominem.
Biszkopta dzielimy na 4-5 blatów (w zależności od wielkości formy) i przekładamy masą.W sklepach z artykułami cukierniczymi można zakupić całe zestawy do wykonania takiego
tortu jednak osobiście uważam że mija się to z celem. Ja specjalnej formy nie mam - piekę go zawsze w metalowej misce zakupionej w Ikea takiej jak tu . Moja ma średnicę 20 cm. A oto jak powstawał tort Barbie:Upieczonego i przestudzonego
biszkopta przekroiłam na 4 blaty i naponczowałam.Przełożyłam każy z nich masą, zaczynając od największego krążka, a kończąc na najmniejszym. Wierzch i boki
tortu delikatnie przeciągnęłam masą w kolorze jaki będzie miała suknia.Tułów lalki owinęłam cieniutko bawełnianą tasiemką i zawiązałam w
pasie (dzięki temu masa śmietanowa lub
maślana użyta do dekoracji nie "zjedzie" nam z korpusu i będzie się ładnie trzymać.Na samej górze centralnie na środku robimy nożem lekkie nacięcie "na krzyż" i wybieramy delikatnie odrobinę ciasta. Delikatnie umieszczamy lalkę tak by ciasto stworzyło wizualnie efekt sukni balowej.Odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny celem schłodzenia.Krem którym będziemy dekorować zabarwiamy na odpowiedni kolor (ja używałam barwników firmy Wilton. Uważam że to jedne z najlepszych). Część
śmietany zostawiłam też w kolorze
białym.Gdy tort już jest na tyle schłodzony, że można zacząć z nim pracę przystępujemy do dekoracji.Najpierw tylką nr 45 robimy białe falbany (zaczynając od dołu kolejno ku górze. Dolne falbany powiny być w centralnej części sukni - największe u dołu i najkrótsze na górze przy talii). Następnie kolorową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i tylką nr 30 robimy wzorek "miejsce w miejsce", aż stworzymy całą suknię (dekorujemy dokładnie także tułów). Białą
śmietaną można zrobić dekolt (tylka nr 45 ) oraz kwiatuszki na sukni (tylka nr 31) a w środek każdego z nich wsadzić dodatkowo perełkę cukierniczą. Rodzaj dekoracji ograniczony jest tylko naszą fantazją :)Całośc ponownie odstawić do schłodzenia... I to właściwie tyle ;) Tort gotowy :)