Wykonanie

Kolejna pyszna
nalewka, która wzbogaciła naszą domową piwniczkę ;) Tym razem jeżynowa. Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi
Nalewek" Polecam baaardzo :)Składniki:1 kg dojrzałych
jeżynok. 1 litra 45%
wódki1/4 kg
cukruOwoce obrać i wsypać do słoja. Zalać je tak by wszystkie były przykryte. Dobrze zamknąć i odstawić w
słoneczne miejsce na tydzień (nie dłużej bo straci kolor). Po tym czasie
nalewkę zlać i w zamkniętej butelce wstawić do lodówki.
Owoce zasypać
cukrem i bardzo dokładnie wymieszać. Postawić w
słonecznym miejscu na ok. dwa tygodnie. Po tym czasie zlać
syrop i połączyć z wcześniej odlaną
nalewką. Wymieszać i zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na conajmniej 5 tygodni.Można też do każdej butelki dać kroplę
olejku migdałowego wówczas przypominać będzie
nalewkę wiśniową :)*
owoce można wykorzystać później do wypieków np do
drożdżowych bułeczek z
jeżynami :)
