ßßß Cookit - przepis na Nalewka jeżynowa wytrawna

Nalewka jeżynowa wytrawna

nazwa

Wykonanie

Kolejna pyszna nalewka, która wzbogaciła naszą domową piwniczkę ;) Tym razem jeżynowa. Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Nalewek" Polecam baaardzo :)
Składniki:
1 kg dojrzałych jeżyn
ok. 1 litra 45% wódki
1/4 kg cukru
Owoce obrać i wsypać do słoja. Zalać je tak by wszystkie były przykryte. Dobrze zamknąć i odstawić w słoneczne miejsce na tydzień (nie dłużej bo straci kolor). Po tym czasie nalewkę zlać i w zamkniętej butelce wstawić do lodówki. Owoce zasypać cukrem i bardzo dokładnie wymieszać. Postawić w słonecznym miejscu na ok. dwa tygodnie. Po tym czasie zlać syrop i połączyć z wcześniej odlaną nalewką. Wymieszać i zlać do butelek. Zakorkować i odstawić na conajmniej 5 tygodni.
Można też do każdej butelki dać kroplę olejku migdałowego wówczas przypominać będzie nalewkę wiśniową :)
*owoce można wykorzystać później do wypieków np do drożdżowych bułeczek z jeżynami :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/09/nalewka-jezynowa-wytrawna.html