Wykonanie


Opis : Jeśli nie macie pomysłu jak w prosty i szybki sposób zużyć małą puszkę
mleka skondensowanego słodzonego, to przeczytajcie ten przepis. Ja właśnie byłam w podobnej sytuacji, ponieważ mała puszeczka słodkiego
mleka zalegała u mnie od Świąt Bożego Narodzenia i nie miałam ochoty na jej 3-godzinne gotowanie lub użycie jej do jakiegoś pieczonego ciasta.Skorzystałam z tego przepisu, więc może i Wam akurat pomysł na
czekoladowe cukierki się spodoba.
Cukierki czekoladowe z tego przepisu smakują podobnie do zastygniętej masy czekoladowej z
wafelków, ale są bardziej miękkie. Można je również porównać do
czekoladek.Są dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu.Polecam smakoszom
czekolady.Pochodzenie : przepis pochodzi z etykietki puszki
mleka skondensowanego firmy NestleIlość : forma 30/15 cm; 50-60
cukierkówSkładniki :400 g słodzonego
mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka400 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady (w zależności od upodobań
smakowych, ja dałam 50/50)30 g
masła100 g
cukru pudru55 g posiekanych
orzechów włoskich do posypaniaPrzygotowanie :Do garnka/rondla wlać
mleko skondensowane,
czekoladę połamaną w kostkę i
masło.Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.Dodać
cukier puder.Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.Odstawić z płomienia.Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat
cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.Posypać posiekanymi
orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.Odstawić do wystygnięcia.Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.Kroić na małe kawałeczki.
Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.