ßßß Cookit - przepis na Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe

Chocolate Fudge, czyli Cukierki Czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Opis : Jeśli nie macie pomysłu jak w prosty i szybki sposób zużyć małą puszkę mleka skondensowanego słodzonego, to przeczytajcie ten przepis. Ja właśnie byłam w podobnej sytuacji, ponieważ mała puszeczka słodkiego mleka zalegała u mnie od Świąt Bożego Narodzenia i nie miałam ochoty na jej 3-godzinne gotowanie lub użycie jej do jakiegoś pieczonego ciasta.
Skorzystałam z tego przepisu, więc może i Wam akurat pomysł na czekoladowe cukierki się spodoba.
Cukierki czekoladowe z tego przepisu smakują podobnie do zastygniętej masy czekoladowej z wafelków, ale są bardziej miękkie. Można je również porównać do czekoladek.
Są dziecinnie proste i szybkie w wykonaniu.
Polecam smakoszom czekolady.
Pochodzenie : przepis pochodzi z etykietki puszki mleka skondensowanego firmy Nestle
Ilość : forma 30/15 cm; 50-60 cukierków
Składniki :
400 g słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego) - 1 mała puszka
400 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań smakowych, ja dałam 50/50)
30 g masła
100 g cukru pudru
55 g posiekanych orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie :
Do garnka/rondla wlać mleko skondensowane, czekoladę połamaną w kostkę i masło.
Podgrzewać na bardzo małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia składników, często mieszając, aby nie przypaliło się.
Dodać cukier puder.
Wymieszać dokładnie dla uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawić z płomienia.
Wylać do formy (najlepiej takiej wyłożonej woreczkiem lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było wyciągnąć blat cukierkowy, aby go pokroić) i wyrównać.
Posypać posiekanymi orzechami, lekko dociskając je, aby się przykleiły.
Odstawić do wystygnięcia.
Włożyć do lodówki, aby masa stwardniała.
Kroić na małe kawałeczki.
Cukierki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/04/chocolate-fudge-czyli-cukierki.html