ßßß Cookit - przepis na Kruszonka

Kruszonka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Opis : Kruszonkę używa się do słodkich wypieków typu pieczone ciasta, bułki, rogale.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : porcji wystarczy na obfite wyłożenie powierzchni o rozm. 35/27 cm
Składniki :
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru kryształu
0 , 5 kostki margaryny/masła (125 g)
Przygotowanie :
Ręcznie :
Masło bardzo mocno schłodzić w lodówce, a nawet można zamrozić, ale uprzednio należy pokroić je w mniejszą kostkę.
Jeśli masło nie było zamrażane, tylko mocno schłodzone, kroimy je w mniejsza kostkę.
Wrzucamy do miski.
Dodajemy mąkę.
Dodajemy cukier.
Wszystko szybko i sprawnie ugniatamy, aby powstała sypka masa z grudkami margaryny/tłuszczu (nie możemy długo wyrabiać masy, ponieważ kruszonka nie powinna być poddawana długo ciepłej temp. rąk).
Na czas nieużytkowania jej, wkładamy kruszonkę do lodówki.
Przed wyłożeniem na ciasto, przesypujemy kruszonkę z góry na dól, aby tworzyła sypką, a nie zbitą konsystencję, której nie będzie można posypać na ciasto.
Mikserem/Widelcem :
Masło bardzo mocno schłodzić w lodówce, a nawet można zamrozić, ale uprzednio należy pokroić je w mniejszą kostkę.
Jeśli masło nie było zamrażane, tylko mocno schłodzone, kroimy je w mniejsza kostkę.
Wrzucamy do miski.
Dodajemy mąkę.
dodajemy cukier.
Wszystko ugniatamy widelcem lub ucieramy mikserem, aby powstała sypka masa z grudkami margaryny/masła.
Na czas nieużytkowania jej, wkładamy kruszonkę do lodówki.
Przed wyłożeniem na ciasto, przesypujemy kruszonkę z góry na dól, aby tworzyła sypką, a nie zbitą konsystencję, której nie będzie można posypać na ciasto.
Malakserem/Blenderem :
Masło bardzo mocno schłodzić w lodówce, a nawet można zamrozić, ale uprzednio należy pokroić je w mniejszą kostkę.
Jeśli masło nie było zamrażane, tylko mocno schłodzone, kroimy je w mniejsza kostkę.
Wrzucamy do pojemnika maszyny z dużymi ostrymi nożami (u mnie malakser takie posiada).
Dodajemy mąkę.
Dodajemy cukier.
Włączamy maszynę na kilka sekund, aby powstała sypka masa z grudkami margaryny/masła.
Na czas nieużytkowania jej, wkładamy kruszonkę do lodówki.
Przed wyłożeniem na ciasto, przesypujemy kruszonkę z góry na dól, aby tworzyła sypką, a nie zbitą konsystencję, której nie będzie można posypać na ciasto.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/10/kruszonka.html