ßßß Cookit - przepis na Domowy ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Poziom trudności
Ocet jabłkowy można łatwo przygotować samemu w domu. Jest dużo zdrowszy niż ocet spirytusowy i dużo tańszy niż kupny ocet jabłkowy. Ja swój ocet przygotowałam z małych, rajskich jabłuszek. Można go też przygotować ze zwykłych jabłek, a nawet z ogryzków i skórek od jabłek czy resztek po wyciśniętym soku z jabłek. Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sosu winegret i dressingu sałatkowego oraz innych sosów, stosujemy go w kuchni chińskiej, tajskiej oraz włoskiej, uzupełnia smak marynowanych śledzi czy innych ryb, dodajemy go także do ciasta na babeczki. Octem jabłkowym można zastąpić odżywkę do włosów czy płyn do płukania tkanin, także użyć go do mycia okien czy wyczyszczenia zmywarki. Zastosowań jest wiele, ja będę używać ocet jabłkowy przede wszystkim w kuchni – Wam też polecam.
Składniki:
1 kg jabłek
1 l wody przegotowanej (letniej)
1 pełna łyżka miodu lub cukru
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć ogonki.
Przygotować przegotowaną wodę. Odlać ¾ szklanki wody i wymieszać w niej miód lub cukier.
Przygotować duży min. 2 litrowy słoik, porządnie umyty i przelany wrzątkiem. Do słoika wlać wodę oraz wodę z miodem.
Włożyć w to jabłka, słoik zakryć płócienną szmatką (powietrze musi mieć dostęp do słoika, ale nie muszki owocówki).
Zawartość słoja odstawić na ok. 4 tygodnie, codziennie wszystko zamieszać. Po tym czasie ocet trzeba zlać przez 4-warstwową gazę, można też dodatkowo przelać ocet przez filtr do kawy. Przelać do szklanych wyparzonych wrzątkiem butelek, zakręcić. Stosować do ulubionych dań, aż do wyczerpania zapasów. Domowy ocet jabłkowy nie psuje się.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/12/domowy-ocet-jablkowy