Wykonanie
Poziom trudności
Ocet jabłkowy można łatwo przygotować samemu w domu. Jest dużo zdrowszy niż
ocet spirytusowy i dużo tańszy niż kupny
ocet jabłkowy. Ja swój
ocet przygotowałam z małych, rajskich jabłuszek. Można go też przygotować ze zwykłych
jabłek, a nawet z ogryzków i skórek od
jabłek czy resztek po wyciśniętym soku z
jabłek.
Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do
sosu winegret i dressingu
sałatkowego oraz innych
sosów, stosujemy go w kuchni chińskiej, tajskiej oraz włoskiej, uzupełnia smak
marynowanych śledzi czy innych ryb, dodajemy go także do ciasta na babeczki.
Octem jabłkowym można zastąpić odżywkę do włosów czy płyn do płukania tkanin, także użyć go do mycia okien czy wyczyszczenia zmywarki. Zastosowań jest wiele, ja
będę używać
ocet jabłkowy przede wszystkim w kuchni – Wam też polecam.Składniki:1 kg
jabłek1 l
wody przegotowanej (letniej)1 pełna łyżka
miodu lub
cukruSposób przygotowania:
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć ogonki.



Przygotować przegotowaną
wodę. Odlać ¾ szklanki
wody i wymieszać w niej
miód lub
cukier.


Przygotować duży min. 2 litrowy słoik, porządnie umyty i przelany wrzątkiem. Do słoika wlać
wodę oraz
wodę z
miodem.

Włożyć w to
jabłka, słoik zakryć płócienną szmatką (powietrze musi
mieć dostęp do słoika, ale nie muszki owocówki).

Zawartość słoja odstawić na ok. 4 tygodnie, codziennie wszystko zamieszać. Po tym czasie
ocet trzeba zlać przez 4-warstwową gazę, można też dodatkowo przelać
ocet przez filtr do
kawy. Przelać do szklanych wyparzonych wrzątkiem butelek, zakręcić. Stosować do ulubionych dań, aż do wyczerpania zapasów. Domowy
ocet jabłkowy nie psuje się.

Smacznego!