ßßß Cookit - przepis na Czarny makaron z przegrzebkami i sosem truflowym

Czarny makaron z przegrzebkami i sosem truflowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
125 g czarnego makaronu barwionego sepią
200 g przegrzebków*
1 łyżka masła
4 łyżeczki pasty truflowej z borowikami
80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
sól i pieprz
* przegrzebki w muszlach należy oczyścić, tzn. wyjąć białe kształtne mięso odrzucając całą resztę. Miejsce, w którym przytwierdzona jest małża do muszli też należy odciąć.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić zachowując 4 łyżki wody.
W międzyczasie przygotować przegrzebki, oczyścić je jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni, masło zachować.
Makaron wrzucić z powrotem do garnka. Zachowaną wodę z makaronu wymieszać ze śmietanką oraz pastą borowikowo-truflową, dodać 2 łyżeczki masła po smażonych przegrzebkach, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
Garnek z makaronem postawić na małym ogniu, dodać mieszankę ze śmietanką i wymieszać. Gotować przez minutę od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia i wyłożyć do podgrzanych talerzy. Na wierzchu położyć przegrzebki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/czarny_makaron/czarny_makaron_z_przegrzebakmi/przepis.html