Wykonanie
Składniki2 porcje125 g czarnego
makaronu barwionego sepią200 g przegrzebków*1 łyżka
masła4 łyżeczki pasty truflowej z
borowikami80 ml
śmietanki kremówki 30% lub 36%
sól i
pieprz* przegrzebki w muszlach należy oczyścić, tzn. wyjąć białe kształtne
mięso odrzucając całą resztę. Miejsce, w którym przytwierdzona jest
małża do muszli też należy odciąć.Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić zachowując 4 łyżki
wody.W międzyczasie przygotować przegrzebki, oczyścić je jeśli były w muszlach, następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać
masło, włożyć przegrzebki i smażyć po minucie z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć z patelni,
masło zachować.
Makaron wrzucić z powrotem do garnka. Zachowaną
wodę z
makaronu wymieszać ze
śmietanką oraz pastą
borowikowo-
truflową, dodać 2 łyżeczki
masła po smażonych przegrzebkach, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, wymieszać.Garnek z
makaronem postawić na małym ogniu, dodać mieszankę ze
śmietanką i wymieszać. Gotować przez minutę od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić z ognia i wyłożyć do podgrzanych talerzy. Na wierzchu położyć przegrzebki.
