Wykonanie
Może nie jest to najpiękniej wyglądające ciasto ale jego smak jest rewelacyjny. Flan
migdałowy z
gruszkami upiekłam dla gości. Bardzo smaczny, kruchy,
maślany spód wypełniony, pyszną masą z mielonych
migdałów a w
masie zatopione dojrzałe, ale jędrne
gruszki. Widok gości rozpływających się w zachwytach i dokładających sobie kolejne porcje - bezcenny. Bardzo polecam.
185 g (1 1/4 szklanki)
mąki90 g
masła55 g (1/4 szklanki) drobnego
cukru2
żółtka z
jajek3 dojrzałe
gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki2 łyżki
dżemu morelowego, podgrzanegomasa migdałowa:125 g
masła75 g (1/3 szklanki) drobnego
cukru2
jajka120 g (1 szklanka) mielonych
migdałów1 łyżka
mąkiMąkę,
masło,
cukier i
żółtka łączymy tak, by się połączyły, lekko zagniatamy, aż ciasto będzie gładki, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.W międzyczasie przygotowujemy
migdałowe nadzienie.
Masło i
cukier ucieramy w małej misce, dodajemy
jajka, po jednym, a na końcu mieszamy z
mąka i
migdałami.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 23 cm.Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i dokładnie wylepiamy foremkę. Przekładamy na nie
migdałowe wypełnienie a na wierzchy wykładamy
gruszki. Pieczmy ok 45 minut. Upieczone smarujemy
morelowym dżemem.
Gruszki można zastąpić
jabłkami,
brzoskwiniami,
śliwkami,
morelami lub
jagodami.Przepis "The complete book of cupcakes & baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly