Wykonanie
Najprostsze
lody waniliowe, bez
jajek, bez maszynki do
lodów, bez
laski wanilii. W smaku niczego im jednak nie brakuje, są bardzo
waniliowe, bardzo słodkie, miękkie i pyszne. Zamiast ziaren z
laski wanilii użyłam ekstraktu z ziarnami
wanilii, ale z powodzeniem można użyć ekstraktu bez ziaren lub tradycyjnie ziaren z 1
laski wanilii. Pomimo braku maszynki
lody są gładkie i miękkie, nie znajdziemy w nich żadnych grudek
lodu.
Śmietankę double cream, która jest bardzo tłusta (48%) i niedostępna w Polsce możemy zastąpić kremówką.
600 ml
śmietanki double cream (można zastąpić kremówką)1 puszka (397 g)
mleka skondensowanego, słodzonego2 łyżeczki ekstraktu z ziarnami
wanilii (można zastąpić zwykłym ekstraktem z
wanilii lub użyć ziaren z 1
laski wanilii)
Śmietankę z
mlekiem skondensowanym umieszczamy w dużej misce. Dodajemy ekstrakt lub ziarna z
laski wanilii, ubijamy, aż masa zgęstnieje (uważamy, by nie ubić za mocno). Przekładamy do plastikowego naczynia, przykrywamy i wkładamy na 4 godziny do zamrażarki (po tym czasie
lody powinny być już gotowe do spożycia).