Wykonanie
Ostatnio w sklepie oglądałam sobie etykiety
lodów i ich skład... jest kilometrowy, staram się trzymać zasady, że im mniej na etykiecie tym lepiej,
lodów nie kupiłam. Zrobiłam kolejne w domu. Są niby
waniliowe, ale w smaku trochę jak mleczko z tubki. Dla zainteresowanych: nie mam maszynki, ale te
lody jej nie potrzebują.Składniki:250 ml
mleka skondensowanego słodkiego250 ml
śmietanki 36 %
laska waniliiPrzygotowanie:
Mleko skondensowane wlewamy do miseczki,
laskę wanilii kroimy wzdłuż. Nasionka wyciskamy do
mleka i mieszamy. Mocno schłodzoną
śmietankę ubijamy aż będzie sztywna. Następnie łączymy ją z
mlekiem waniliowym najlepiej jeśli będziemy to robić drewnianą szpatułką lub łyżką. Całą masę wlewamy np. do plastikowego pojemnika z przykrywką i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin lub na całą noc. Podajemy np. do szarlotki na ciepło. Smacznego