Wykonanie
Skuszona Waszymi przepisami i zdjęciami na
lody, postanowiłam zrobić je sama. Potwierdzam, że nie ma lepszych
lodów od tych domowych. Smakują tak, jak kiedyś, prawdziwe
śmietankowe a nie jak dzisiaj -
mleczna woda. Mocno
śmietankowe, tłuste, nie za słodkie. Oczywiście trzeba wspomnieć, że nie mają konserwantów, sztucznych barwników i zapachów. Już wiem, że na
waniliowych się nie skończy i
będę szukać innych smaków.
SKŁADNIKI1 l
śmietanki 36%;1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego;2
laski wanilii;2 łyżki ekstraktu
waniliowego.WYKONANIE
Śmietankę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dolewamy cienkim strumieniem
mleko. Na końcu dodajemy ziarenka
wanilii i ekstrakt
waniliowy. Przelewamy do pudełeczek i wkładamy do zamrażalnika. Po 6 godzinach można się zajadać. Tylko uwaga: nie można przestać!