Wykonanie
Jeśli lubicie
pomidorową z
ryżem to to risotto na pewno Wam posmakuje. Risotto
pomidorowe jest nawet lepsze od pomidorówki. Aksamitny smak
ryżu przeplata się w nim z łagodnym choć wyrazistym smakiem
pomidorowego sosu, ach, i ten lekko ciągnący się
ser mozzarella. Całość dobrze jest doprawić sporą ilością
pieprzu. Danie proste ale bardzo smaczne.
Risotto
pomidorowe (przepis na 2 osoby)2 łyżki
masła1
cebula, pokrojona w kostkę175 g
ryżu arborio700 ml
bulionu warzywnego175 ml passaty (można użyć domowego sosu lub gotowego)1 łyżeczka
sosu worcesterszczypta
cukru1/2 kulki
sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszkiNa patelni podgrzewamy
masło i na niewielkim ogniu smażymy
cebulę, gdy
cebula będzie miękka dodajemy
ryż i smażymy ok 2 minut, aż
ryż będzie szklisty. Dodajemy około szklanki gorącego
bulionu, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż
bulion będzie wchłonięty przez
ryż, czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego
bulionu. Dodajemy
sos pomidorowy (passatę), doprawiamy
sosem worcester,
cukrem,
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy
ser mozarella i mieszamy. Podajemy z posiekaną
natką pietruszki.