ßßß Cookit - przepis na Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie pomidorową z ryżem to to risotto na pewno Wam posmakuje. Risotto pomidorowe jest nawet lepsze od pomidorówki. Aksamitny smak ryżu przeplata się w nim z łagodnym choć wyrazistym smakiem pomidorowego sosu, ach, i ten lekko ciągnący się ser mozzarella. Całość dobrze jest doprawić sporą ilością pieprzu. Danie proste ale bardzo smaczne.
Risotto pomidorowe (przepis na 2 osoby)
2 łyżki masła
1 cebula, pokrojona w kostkę
175 g ryżu arborio
700 ml bulionu warzywnego
175 ml passaty (można użyć domowego sosu lub gotowego)
1 łyżeczka sosu worcester
szczypta cukru
1/2 kulki sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Na patelni podgrzewamy masło i na niewielkim ogniu smażymy cebulę, gdy cebula będzie miękka dodajemy ryż i smażymy ok 2 minut, aż ryż będzie szklisty. Dodajemy około szklanki gorącego bulionu, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż bulion będzie wchłonięty przez ryż, czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego bulionu. Dodajemy sos pomidorowy (passatę), doprawiamy sosem worcester, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ser mozarella i mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/04/risotto-pomidorowe.html