ßßß
Cookit - przepis na Zupa krem z pomidorów
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa krem z pomidorów
Składniki
Sól
Pieprz
Cukier
Bazylia
Pietruszka
Pomidor
Masło
Bulion warzywny
Migdały
Bułka tarta
Śmietana
Wykonanie
Składniki:
pomidory
dojrzałe (najlepiej podłużne) 0,7 kg
masło
50 g
bulion warzywny
850 ml
migdały
zmielone (można zastąpić
tartą bułką
)
śmietana
150 g
sól
,
pieprz
cukier
1 łyżeczkaświeża
bazylia
(lub
pietruszka
) 2 łyżkiWykonanie:
Masło
rozgrzać w dużym garnku. Dodać
pomidory
pokrojone w kostkę i dusić ok. 5 minut, aż zacznie schodzić skórka. Doprawić
solą
i
pieprzem
. Wlać gorący
bulion
, zagotować i podgrzewać pod przykryciem przez 10-15 minut. W tym czasie prażyć
migdały
lub
bułkę tartą
(1-2 minuty) na złoto. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito. Skórki i pestki z
pomidorów
wyrzucić. Zupę wlać do garnka, zaprawić
śmietaną
, dodać prażone
migdały
(lub
bułkę
) i
cukier
. Podgrzać. Bezpośrednio przed podaniem dodać posiekaną
bazylię
lub
pietruszkę
.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/zupa-krem-z-pomidorow.html
Przepisy powiązane
Włoska zupa pomidorowa
Zupa-krem z pomidorów
Zupa pomidorowa z pęczakiem
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne
Smażone pomidory
Składniki powiązane (0)