Wykonanie
Moją ulubioną zupą z tych tradycyjnych jest pomidorowa z
makaronem. Jednak niedawno pomyślałam, że może by zmienić nieco tradycję i podać ją z
kaszą i to z pęczakiem. Pomysł nie wszystkim przypadł do gustu ale ja lubię próbować nowe zestawienia. Zupa z pęczakiem smakuje nieco inaczej niż powszechnie znana pomidorówka ale moim zdaniem warto spróbować.
Składniki:2 udka kurzepęczek
włoszczyzny3
pomidorysól,
pieprz2 l
bulionu warzywnegoszklanka
kaszy pęczak
bazylia1/2 szklanki
śmietanyPomidory naciąć na krzyż, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne kawałki. Rozgrzać
oliwę, dodać
pomidory, suszoną
bazylię, chwilę przesmażyć. Wlać
bulion, dodać
włoszczyznę,
marchewkę można zetrzeć na tarce, oraz dolać
bulion. Gotować wszystko na małym ogniu około 50 min, aż
mięso będzie prawie miękkie. Dodać przepłukaną
kaszę i gotować do miękkości. Pod koniec dodać
śmietanę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego:)