Wykonanie
Zapraszam na pierwszy wpis z
serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek
będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych
pomidorów z dodatkiem mielonych
migdałów - pychotka!
Składniki :1 średnia
czerwona cebula700g świeżych dojrzałych
pomidorów400ml
bulionu warzywnego50g mielonych
migdałów100ml
śmietany1 łyżeczka
cukrubazyliasól,
pieprzłyżka
masła do smażeniaPrzygotowanie :Na suchej patelni uprażyć
migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!)W garnku roztopić
masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę
czerwoną cebulę. Gdy
cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę
pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać
bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić
śmietaną, dodać uprażone mielone
migdały i
cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
bazylią. Podawać gorącą przybraną
śmietaną.
Smacznego !
PS. Co sądzicie o tej większej czcionce? Nie sądzicie, że jest lepsza? Wyraźniejsza i bardziej przejrzysta? Koniecznie
dajcie znać!