ßßß Cookit - przepis na Włoska zupa pomidorowa

Włoska zupa pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych pomidorów z dodatkiem mielonych migdałów - pychotka!
Składniki :
1 średnia czerwona cebula
700g świeżych dojrzałych pomidorów
400ml bulionu warzywnego
50g mielonych migdałów
100ml śmietany
1 łyżeczka cukru
bazylia
sól, pieprz
łyżka masła do smażenia
Przygotowanie :
Na suchej patelni uprażyć migdały (ostrożnie, aby ich nie przypalić!)
W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić je przez kilkanaście minut aż zmiękną, puszczą sok i zejdzie z nich skórka. Wlać bulion i gotować przez kilkanaście minut. Zupę dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Krem zaprawić śmietaną, dodać uprażone mielone migdały i cukier. Chwilę podgrzewać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podawać gorącą przybraną śmietaną.
Smacznego !
PS. Co sądzicie o tej większej czcionce? Nie sądzicie, że jest lepsza? Wyraźniejsza i bardziej przejrzysta? Koniecznie dajcie znać!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/07/woska-zupa-pomidorowa.html