ßßß Cookit - przepis na Zupa krem dyniowo-pomidorowa

Zupa krem dyniowo-pomidorowa

nazwa

Wykonanie

Dynie na start ! I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni, bo ciagle mam nadzieję na słoneczną końcówkę lata. Pojawiły się jednak już pierwsze dynie i nie mogłam się oprzeć, właściwie to stęskniliśmy sie już za jesiennymi zupami. Ta jest wyjątkowo delikatna, łagodna i kremowa, polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za słodkawo - mdławą zupa dyniową. Dodatek kwaśnych pomidorów idealnie zbalansował słodycz dyni. Zupę podałam z grzankami z domowego chleba orkiszowego, bez zabielania.
Składniki na 4 porcje:
dynia Hokkaido 500-600 g
2-3 pomidory
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
600-700 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
wędzona papryka - opcjonalnie
solidna szczypta cukru
4 kromki pieczywa
2-3 łyżki masła ghee
Wykonanie:
cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na łyżce masła ghee
dynię pokroić,wypestkować. Pokroić w kostkę. Hokkaido nie obieramy ze skórki. Dorzucić do cebuli i przesmażyć razem kilka minut na silnym ogniu, aż zapachnie dynią
pomidory z góry naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie ostudzić i zdjąć skórę. Pokroić w grubą kostkę i dołożyć do garnka z dynią. Zalać bulionem i gotować około 15-20 minut
kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce masła ghee
zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową, dodać szczyptę cukru, ewentualnie wędzoną paprykę w proszku
podawać z grzankami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/zupa-krem-dyniowo-pomidorowa.html